Wil je weten of jouw psycholoog erkend is en kwaliteit kan garanderen? Zoek zeker even de naam op bij https://www.compsy.be/.
Psycholoog
Een Psycholoog heeft een masterdiploma (universiteit) in de psychologie behaald en is gespecialiseerd in geestelijk en emotionele processen. Psychologie is de studie van menselijk gedrag: hoe mensen zich gedragen en waarom ze zich zo gedragen, hoe ze denken, wat mensen drijft en wat mensen voelen. Er wordt gekeken naar mensen individueel, maar ook de interacties tussen elkaar en hoe men elkaar beïnvloedt. Door de wetenschap en informatie over de normale patronen en gedragingen van mensen, is het mogelijk om ook moeilijke situaties en afwijkend gedrag te analyseren en te behandelen.
Voor psychotherapie wordt vaak een klinisch psycholoog bedoeld.
Daarnaast zijn psychologen actief in het bedrijfsleven. Ze bieden ondersteuning bij werk-gerelateerde moeilijkheden. Individueel kan dit te maken hebben met stress, burn-out, pesten op het werk, werkdruk, conflicten tussen collega’s ea. Op beleidsniveau kan een psycholoog meewerken met personeelsplanning, mee uitwerken van een gezonde werksituatie of het verzorgen van vorming.
De beroepstitel ‘(klinisch) psycholoog’ is beschermd en mag enkel gebruikt worden door personen met een master in de psychologie en een geldig inschrijvingsnummer. Erkende psychologen zijn gebonden aan de deontologische code, die ethische gedragsregels voorschrijft. Deze code geldt enkel voor psychologen.
Psychiater
In tegenstelling tot een psycholoog, die een opleiding in de psychologie heeft gevolgd, heeft een psychiater geneeskunde gestudeerd. Een psychiater is dus een arts die zich heeft gespecialiseerd in geestesziekten. Na de artsenopleiding volgt nog een specialisatie in de psychiatrie, dit duurt vier jaar. Door middel van therapie en medicatie probeert een psychiater het leven van de betreffende persoon en zijn omgeving te vergemakkelijken en de symptomen van de aandoening te verzachten. De problemen die een psychiater behandelt zijn vaak ernstiger van aard dan die waarvoor een psycholoog geraadpleegd kan worden. Een psycholoog is niet bevoegd om medicatie voor te schrijven.
Therapeut
De termen psycholoog en therapeut worden vaak door elkaar gebruikt. Iedereen die therapie geeft, is therapeut. Een psycholoog kan therapie geven (vaak na een langdurige extra specialisatie-opleiding aan de universiteit die enkel door psychologen en psychiaters mogen gevolgd worden) en is daarmee ook therapeut, maar een therapeut is niet automatisch een psycholoog.
Heel simpel gezegd: een therapeut is iemand die therapie geeft om jouw mentale gezondheid te verbeteren. Hierbij maakt het niet uit welke vorm van therapie gebruikt wordt. Vaak is een therapeut gespecialiseerd in het omgaan met psychische, emotionele, sociale of relationele problemen. Hoe een therapeut werkt ligt aan de therapievorm. Vaak kijk je samen met de therapeut naar jezelf om achterliggende emoties te achterhalen en terugkerende patronen te herkennen. Vervolgens zoek je samen naar oplossingen om je beter te laten voelen.
Methodes van therapie zijn zeer variërend. Binnen de psychotherapie zijn er 4 hoofdstromingen:
De titel ‘therapeut’ is niet beschermd en kan eigenlijk door iedereen gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor ‘coach’. Er zijn ook kortdurende opleidingen die voor iedereen toegankelijk zijn.