Mogelijkheden

Gedragstherapie

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kate has a special way of telling a story that draws you in and connects with you on a level that is raw and unfiltered.
https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/02/testimonials_dark.png
Kate is an amazing counselor and takes the time to respond thoughtfully to your needs. I appreciate her so much.
Amazing kind hearted person. Really cares about who the client is and what their lifestyle is and how to improve it.
https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/02/testimonials_dark_03.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Cognitieve gedragstherapie vertrekt vanuit de visie dat vele psychische problemen worden veroorzaakt door de gedachten van de persoon

De beleving, ervaring, gedrag, gedachten en emoties worden voor een groot deel bepaald door wat of hoe je denkt. Door de manier van denken te veranderen is het mogelijk om gedragingen te veranderen, psychologische problemen aan te pakken en de invloed van emoties of je beleving te veranderen. Een model dat wordt gebruikt is het ABC-model of het 5G-model waarin men zegt dat er A. een gebeurtenis is, B. een gedachte of gedrag is en C. een gevoel volgt. De gebeurtenis is objectief, wanneer de subjectieve gedachte of gedrag verandert, zal ook het subjectieve gevoel veranderen.

Cognitieve gedragstherapie is ontwikkelt door psycholoog Aaron Beck en Albert Ellis (RET). Bij de klassieke gedragstherapie richt men zich op de invloed van het gedrag op onze emoties. Bij cognitieve gedragstherapie staat de invloed van gedachten centraal, maar ook wordt er gewerkt met het gedrag. De derde generatie cognitieve gedragstherapie richt zich dan weer op het leren van mindfulnessvaardigheden, acceptatie en het effectiever leren omgaan met emoties en cognities zonder deze rechtstreeks te willen veranderen.

Het doel van cognitieve gedragstherapie is het verhogen van het bewustzijn van je eigen gedachtepatronen en inzicht te krijgen in welke gedachten problemen geven, stress geven, negatieve patronen in stand houden ed. Wanneer dit inzicht bereikt is, wordt er gewerkt aan het integreren van positieve gedachtevorming . De cognitief gedragstherapeut onderzoekt samen met de cliënt of de negatieve of irreële manier van denken wel helemaal correct is. Samen wordt er op zoek gegaan naar een effectievere en realistischere manier van denken. Hiervoor gebruikt de therapeut specifieke methodes en oefeningen.

https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/10/CGT.png