Mogelijkheden

Seksuologie

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kate has a special way of telling a story that draws you in and connects with you on a level that is raw and unfiltered.
https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/02/testimonials_dark.png
Kate is an amazing counselor and takes the time to respond thoughtfully to your needs. I appreciate her so much.
Amazing kind hearted person. Really cares about who the client is and what their lifestyle is and how to improve it.
https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/02/testimonials_dark_03.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Wat is een seksuoloog en met welke klachten kun je naar een seksuoloog toe gaan? Wat kun je verwachten van de behandeling? En hoeveel kost dat ongeveer?
Wat is een seksuoloog?

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen.

De vragen en problemen waarmee je bij een seksuoloog terecht kan, zijn heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan om erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin meer hebben om te vrijen. Maar ook om vragen in verband met seksuele voorkeur of identiteit, als je seksualiteit anders bent gaan ervaren door ziekte of beperking of als het problemen in de relatie geeft. Een seksuoloog kan je ook begeleiden bij het beheersen van je seksualiteit, helpen bij verwerkingsproblemen na seksueel grensoverschrijdend gedrag of begeleiden wanneer je zelf pleger bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het is niet eng, maar het kan wel spannend zijn om naar een seksuoloog te gaan. De kans is namelijk groot dat je dat nog niet eerder hebt gedaan. Het kan erg fijn zijn om je verhaal te vertellen en problemen op te lossen. Je kan er terecht met en zonder partner.

De behandeling

Als de meeste mensen het woord sekstherapie horen, gaat hun verbeelding met hun op de loop. In tegenstelling tot de fantasie is sekstherapie gewoon een specifieke vorm van gesprekstherapie.

In realiteit bestaat sekstherapie vaak uit drie onderdelen. Eerst en vooral is er psycho-educatie. Om de seksuele vaardigheden te versterken geeft de seksuoloog gericht en op maat informatie over de lichamelijke, de psychologische en de relationele aspecten van seksualiteit. Vaak betekent dit een geleidelijk laten varen van zaken waar men vast van overtuigd was, worden bepaalde mythes over hoe seksualiteit eraan toe hoort te gaan ontkracht en wordt er gestreefd naar een meer realistische kijk op een langdurige seksuele relatie met zelf en/of anderen.

Vaak gaan seksuele problemen gepaard met psychologische aspecten. Het kan invloed hebben op je zelfbeeld, relatie(s), zelfvertrouwen en op het functioneren in het dagelijkse sleven. Daarom is het belangrijk om in een gesprek niet alleen te kijken naar het probleem zelf, maar naar de gehele situatie. Zie het als een combinatie tussen zowel de psychologie als de seksuologie.

Afhankelijk van het seksuele probleem kan een tweede luik van sekstherapie ingevuld worden door oefenprogramma’s. Singels of koppels krijgen dan huiswerk mee dat ze thuis in een veilige privésfeer kunnen uitvoeren. Op deze manier wordt indien mogelijk het seksuele probleem in een relationele context geplaatst. Bij koppels wordt de partner zo actief mogelijk betrokken in de therapie. Van beiden wordt verwacht dat ze deelnemen aan het oefenprogramma zodat ze samen nieuwe seksuele vaardigheden kunnen aanleren.

Tijdens de therapiesessies worden de oefeningen praktisch en ook de individuele beleving van de partners besproken. Stapsgewijs wordt opzoek gegaan naar eventuele struikelblokken, blokkades of remmingen. De dynamiek van het oefenprogramma vertoont sterke gelijkenissen met de dynamiek die tussen partners leeft rond vrijen. Aan de hand van de oefeningen kan besproken worden wat er precies gebeurt op seksueel vlak (zowel fysiek, als gevoelsmatig, communicatief, planmatig, enz…). De oefeningen zelf variëren van standaardopdrachten naar probleemgebonden opdrachten en van eerder intieme tot echt seksuele opdrachten.

In een derde luik van sekstherapie kan het nodig zijn om individuele of relationele problemen en betekenissen verder uit te diepen om tot de kern van het probleem door te kunnen dringen. Op dit punt vindt sekstherapie vaak zijn overgang naar een bredere vorm van psychotherapie.

Met welke vragen kan je er terecht?
 • Libidoklachten
 • Erectieproblemen
 • Niet of weinig vochtig worden
 • Problemen met klaarklomen
 • Pijn bij het vrijen
 • Vaginisme
 • Seksuele voorkeuren/orientatie/identiteit
 • Seksuele verlegenheid of aversie
 • Verlies van controle over seksueel gedrag (seksverslaving)
 • Gendervragen en -variantie
 • Seksuele problemen/disfuncties
 • Seksueel geweld
 • Onbedoelde zwangerschap
 • Vruchtbaarheidsproblemen
Hier komt een toffe quote!
https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/02/signature.png
Hier komt een toffe quote!
https://psy-balance.be/wp-content/uploads/2022/02/signature.png